

October 29-31, 2018 ENR2 Building, 1064 E. Lowell St. University of Arizona, Tucson, Arizona

### Welcome to the inaugural Southwest Adaptation Forum (SWAF)!

Our goal is to gather climate adaptation and assessment practitioners in the Southwest to exchange experiences and best practices from their work and build a network dedicated to finding and implementing integrated, community-based adaptation solutions.

By the workshop's close, we will have: (1) strengthened existing and built new relationships among climate-adaptation practitioners in the region, (2) identified gaps in our existing stakeholder and practitioner networks, (3) generated synergy and momentum for future engagement among partners and stakeholder groups (4) and, most importantly, our emergent network will be positioned to take tangible action!

#### **AGENDA**

### Monday, October 29

11:30	Registration open	S107
60 min	Box lunches available	
Session I: S	etting the Stage for Adaptation and Assessment in the Southwest	
12:30 - 12:40	Call to Order	S107
10 min	Tahnee Robertson, Southwest Decision Resources (SDR)	
	Austin Nunez, Chairman, San Xavier District	
12:40 – 1:00	Welcome	S107
20 min	Carolyn Enquist, Southwest Climate Adaptation Science Center (SW CASC)	
	Special Announcement	
	Steve Jackson (Federal Director, SW CASC) and Gregg Garfin (University Director,	
	SW CASC), plus special guest	
	Introduction to Conference	
	Carolyn Enquist, SW CASC	
	Agenda Overview, Materials, Meals, and Logistics	
	Amanda Leinberger, Center for Climate Adaptation Science and Solutions (CCASS)	0.107
1:00 – 1:10	Connections to Regional and National Adaptation Forums	S107
10 min	Beth Gibbons, American Society of Adaptation Professionals	
	Jessica Hitt, EcoAdapt	
1:10 – 1:45	Plenary Presentation: Stages of Adaptation - Overcoming Obstacles, Building	S107
35 min	Capacity	
	Susi Moser, Susanne Moser Research and Consulting	
1:45 – 2:20	Plenary Presentation: Applied Assessment, Decision Support, and Adaptation	S107
35 min	Richard Moss, Columbia University	





2:20 – 2:55	Panel: Assessment and Adaptation	S107
35 min	Beth Gibbons, American Society of Adaptation Professionals Susi Moser, Susanne Moser Research and Consulting Richard Moss, Columbia University Missy Stults, City of Ann Arbor	
	*Moderated by Kathy Jacobs (CCASS)	
<b>2:55 – 3:15</b> 20 min	Networking Break	S107
	Assessing the State of Practice in the Southwest	
<b>3:15 – 4:15</b> 60 min	Theme A Panel: State of Practice, Adaptation Issues in Tribal Lands and Communities	S107
	Leanna Begay, Institute for Tribal Environmental Professionals Russell Benford, Gila River Indian Community Karletta Chief, University of Arizona (UA) Cynthia Naha, Santo Domingo Pueblo Trent Teegerstrom, UA Cooperative Extension	
	*Moderated by Althea Walker, SW CASC, American Indian Higher Education Consortium, Amber Pairis, Climate Science Alliance Center for Climate Impacts & Adaptation, Scripps Inst of Oceanography, UC, San Diego (UCSD)	
4:15 – 5:15	Theme A Plenary Walkabout: Opportunities for Partnerships & Taking Action	S107,
60 min	Amber Pairis, UCSD and Althea Walker, SW CASC	courtyard
5:15 – 5:45	Optional Building Tour	Meet in S107
30 min	Maggie Heard, UA	
5:45	Rooftop Reception	ENR2 Rooftop (6 <sup>th</sup> floor)
	Reflections on Tribal Session (~6pm) University of Arizona Welcome, UA reps Exhibits open	
	Sponsors: Lawson Family Foundation, Speer Family Trust	

## Tuesday, October 30

7:30	Continental breakfast available	S107
30 min		
8:00 – 8:05	Welcome Back, Overview of the Day	S107
5 min	Tahnee Robertson, SDR	
8:05 - 9:05	Theme B Panel: State of Practice, Working Lands/Public Lands in the	S107
60 min	Southwest	
	Mike Crimmins, UA Cooperative Extension Emile Elias, USDA SW Climate Hub Jennifer Ruyle, US Forest Service, Southwestern Region Karen Simms, Pima County Natural Resources and Bureau of Land Mgmt, retired Peter Warren, Malpais Borderlands Group	
	*Moderated by Carolyn Enquist, SW CASC	

Interface (WUI)  Mark Apel, UA Cooperative Extension Mark Brein, AZ Department of Forestry & Fire Management Rebecca Davidson, National Forest Foundation Craig Mackey, Business for Water Stewardship Maureen McCarthy, University of Nevada, Reno  *Moderated by Tamara Wall, Desert Research Institute (DRI)  BREAK AND MOVE TO BREAKOUT ROOMS  15 min  10:20 – 11:35 Theme B & C Breakout: Working Lands, Public Lands & the Rural-Urban Gradient - Opportunities for Collaboration and Capacity Building 5 Breakout Groups (see color on nametag)  I1:35 – 12:30  II:35 – 12:30  II:35 – 12:30  Theme B & C Breakout Report-back  *Moderated by Tamara Wall, DRI  12:20 – 2:20 Theme D Panel: State of Practice, Built Environments in the Southwest Ladd Keith, UA School of Landscape Architecture and Planning Irene Ogata, City of Tucson Jeremy Stapleton, Sonoran Institute Missy Stults, City of Ann Arbor  *Moderated by Beth Gibbons, American Society of Adaptation Professionals  NITTWORKING BREAK  S107  S107  S107  Theme E Panel: State of Practice, Public Health Heidi Brown, UA College of Public Health Maggie Messerschmidt, The Nature Conservancy Matt Roach, AZ Department of Health Services Barbara Warren, Physicians for Social Responsibility  *Moderated by Gregg Garfin, UA/SW CASC  MOVE TO BREAKOUT ROOMS  Theme D & E Breakout: Built Environments and Public Health/Human Well- being - Opportunities for Collaboration and Capacity Building  5 Breakout Groups (see color on nametag)  Biack – S107 Red – S215 Green – S120A Yellow – S1208 Billow – S225	9:05 – 10:05	Theme C Panel: State of Practice, Issues Around the Wildland-Urban	S107
Mark Brehl, AZ Department of Forestry & Fire Management Rebecca Davidson, National Forest Foundation Craig Mackey, Business for Water Stewardship Maureen McCarthy, University of Nevada, Reno  *Moderated by Tamara Wall, Desert Research Institute (DRI) Is min 10:20 – 11:35 Theme B & C Breakout: Working Lands, Public Lands & the Rural-Urban Gradient - Opportunities for Collaboration and Capacity Building 5 Breakout Groups (see color on nametag)  LUNCH and networking  11:35 – 12:30 Theme B & C Breakout Report-back 55 min 12:30 – 1:20 Theme B & C Breakout Report-back 50 min  12:30 – 1:20 Theme D Panel: State of Practice, Built Environments in the Southwest Ladd Keith, UA School of Caparphical Sciences and Urban Planning Irene Ogata, City of Tucson Jeremy Stapleton, Sonoran Institute Missy Stults, City of Ann Arbor *Moderated by Beth Gibbons, American Society of Adaptation Professionals NETWORKING BREAK 15 min 12:35 – 3:35 On min Theme E Panel: State of Practice, Public Health and Adaptation Issues in the Southwest Erika (Barrett) Austhof, UA College of Public Health Heidi Brown, UA College of Public Health Maggie Messerschmidt, The Nature Conservancy Matt Roach, AZ Department of Health Services Barbara Warren, Physicians for Social Responsibility *Moderated by Gregg Garfin, UA/SW CASC MOVE TO BREAKOUT ROOMS  Theme D & E Breakout Built Environments and Public Health/Human Well- being - Opportunities for Collaboration and Capacity Building 5 Breakout Groups (see color on nametag)  Black – S107 Red – S215 Green – S120A Yellow – S1208 Blue – S225	60 min		
10:05 - 10:20		Mark Brehl, AZ Department of Forestry & Fire Management Rebecca Davidson, National Forest Foundation Craig Mackey, Business for Water Stewardship	
15 min   10:20 - 11:35   Theme B & C Breakout: Working Lands, Public Lands & the Rural-Urban Gradient - Opportunities for Collaboration and Capacity Building   S Breakout Groups (see color on nametag)   S Breakout Groups (see color on nam		*Moderated by Tamara Wall, Desert Research Institute (DRI)	
10:20 - 11:35   Theme B & C Breakout: Working Lands, Public Lands & the Rural-Urban Gradient - Opportunities for Collaboration and Capacity Building Green - 51:20A Yellow - 51:20B Blue - 52:25     11:35 - 12:30   S Breakout Groups (see color on nametag)   S 107     12:30 - 1:20   Theme B & C Breakout Report-back	10:05 - 10:20		
Gradient - Opportunities for Collaboration and Capacity Building   Series   Series			
S Breakout Groups (see color on nametag)   Yellow — \$1208	10:20 – 11:35 75 min		Red - \$107
12:30 – 1:20 17		5 Breakout Groups (see color on nametag)	Yellow – S120B
#Moderated by Tamara Wall, DRI  1:20 – 2:20  Theme D Panel: State of Practice, Built Environments in the Southwest  Ladd Keith, UA School of Landscape Architecture and Planning Sara Meerow, ASU, School of Geographical Sciences and Urban Planning Irene Ogata, City of Tucson Jeremy Stapleton, Sonoran Institute Missy Stults, City of Ann Arbor  *Moderated by Beth Gibbons, American Society of Adaptation Professionals  NETWORKING BREAK  S107  2:20 – 2:35  In Theme E Panel: State of Practice, Public Health and Adaptation Issues in the Southwest  Erika (Barrett) Austhof, UA College of Public Health Heidi Brown, UA College of Public Health Heidi Brown, UA College of Public Health Maggie Messerschmidt, The Nature Conservancy Matt Roach, AZ Department of Health Services Barbara Warren, Physicians for Social Responsibility  *Moderated by Gregg Garfin, UA/SW CASC  3:35 – 3:45  MOVE TO BREAKOUT ROOMS  Theme D & E Breakout: Built Environments and Public Health/Human Well- being - Opportunities for Collaboration and Capacity Building  5 Breakout Groups (see color on nametag)  Black – S120A Yellow – S120B Blue – S225	11:35 – 12:30 55 min	LUNCH and networking	S107
1:20 – 2:20 Theme D Panel: State of Practice, Built Environments in the Southwest  Ladd Keith, UA School of Landscape Architecture and Planning Sara Meerow, ASU, School of Geographical Sciences and Urban Planning Irene Ogata, City of Tucson Jeremy Stapleton, Sonoran Institute Missy Stults, City of Ann Arbor  *Moderated by Beth Gibbons, American Society of Adaptation Professionals  NETWORKING BREAK  S107  2:20 – 2:35 Theme E Panel: State of Practice, Public Health and Adaptation Issues in the Southwest Erika (Barrett) Austhof, UA College of Public Health Heidi Brown, UA College of Public Health Maggie Messerschmidt, The Nature Conservancy Matt Roach, AZ Department of Health Services Barbara Warren, Physicians for Social Responsibility  *Moderated by Gregg Garfin, UA/SW CASC  3:35 – 3:45 I/O min  Theme D & E Breakout: Built Environments and Public Health/Human Wellbing - Opportunities for Collaboration and Capacity Building 5 Breakout Groups (see color on nametag)  Black – S107 Foren – S120A Yellow – S120B Blue – S225	12:30 - 1:20	Theme B & C Breakout Report-back	S107
1:20 - 2:20	50 min	*Moderated by Tamara Wall, DRI	
Sara Meerow, ASU, School of Geographical Sciences and Urban Planning Irene Ogata, City of Tucson Jeremy Stapleton, Sonoran Institute Missy Stults, City of Ann Arbor  *Moderated by Beth Gibbons, American Society of Adaptation Professionals  NETWORKING BREAK  S107  Theme E Panel: State of Practice, Public Health and Adaptation Issues in the Southwest  Erika (Barrett) Austhof, UA College of Public Health Heidi Brown, UA College of Public Health Maggie Messerschmidt, The Nature Conservancy Matt Roach, AZ Department of Health Services Barbara Warren, Physicians for Social Responsibility  *Moderated by Gregg Garfin, UA/SW CASC  3:35 – 3:45  MOVE TO BREAKOUT ROOMS  Theme D & E Breakout: Built Environments and Public Health/Human Well- being - Opportunities for Collaboration and Capacity Building 5 Breakout Groups (see color on nametag)  Black – \$120A Yellow – \$120B Blue – \$225	1:20 – 2:20		S107
2:20 – 2:35 15 min  2:35 – 3:35 60 min  Theme E Panel: State of Practice, Public Health and Adaptation Issues in the Southwest  Erika (Barrett) Austhof, UA College of Public Health Heidi Brown, UA College of Public Health Maggie Messerschmidt, The Nature Conservancy Matt Roach, AZ Department of Health Services Barbara Warren, Physicians for Social Responsibility  *Moderated by Gregg Garfin, UA/SW CASC  MOVE TO BREAKOUT ROOMS  Theme D & E Breakout: Built Environments and Public Health/Human Wellbeing - Opportunities for Collaboration and Capacity Building  5 Breakout Groups (see color on nametag)  Black – S107 Red – S215 Green – S120A Yellow – S120B Blue – S225	60 min	Sara Meerow, ASU, School of Geographical Sciences and Urban Planning Irene Ogata, City of Tucson Jeremy Stapleton, Sonoran Institute	
2:35 – 3:35 60 min  Theme E Panel: State of Practice, Public Health and Adaptation Issues in the Southwest  Erika (Barrett) Austhof, UA College of Public Health Heidi Brown, UA College of Public Health Maggie Messerschmidt, The Nature Conservancy Matt Roach, AZ Department of Health Services Barbara Warren, Physicians for Social Responsibility  *Moderated by Gregg Garfin, UA/SW CASC  3:35 – 3:45 10 min  3:45 – 5:00 75 min  Theme D & E Breakout: Built Environments and Public Health/Human Wellbeing - Opportunities for Collaboration and Capacity Building  5 Breakout Groups (see color on nametag)  Black – \$107 Red – \$215 Green – \$120A Yellow – \$1208 Blue – \$225			
Southwest  Erika (Barrett) Austhof, UA College of Public Health Heidi Brown, UA College of Public Health Maggie Messerschmidt, The Nature Conservancy Matt Roach, AZ Department of Health Services Barbara Warren, Physicians for Social Responsibility  *Moderated by Gregg Garfin, UA/SW CASC  MOVE TO BREAKOUT ROOMS  Theme D & E Breakout: Built Environments and Public Health/Human Well- being - Opportunities for Collaboration and Capacity Building  5 Breakout Groups (see color on nametag)  Black – \$107 Red – \$215 Green – \$120A Yellow – \$120B Blue – \$225	15 min		
Heidi Brown, UA College of Public Health Maggie Messerschmidt, The Nature Conservancy Matt Roach, AZ Department of Health Services Barbara Warren, Physicians for Social Responsibility  *Moderated by Gregg Garfin, UA/SW CASC  3:35 – 3:45 10 min  3:45 – 5:00 75 min  Theme D & E Breakout: Built Environments and Public Health/Human Well- being - Opportunities for Collaboration and Capacity Building 5 Breakout Groups (see color on nametag)  Black – \$107 Red – \$215 Green – \$120A Yellow – \$120B Blue – \$225	<b>2:35 – 3:35</b> 60 min	·	\$107
3:35 – 3:45 10 min  Theme D & E Breakout: Built Environments and Public Health/Human Well- being - Opportunities for Collaboration and Capacity Building 5 Breakout Groups (see color on nametag)  Black – \$107 Red – \$215 Green – \$120A Yellow – \$120B Blue – \$225		Heidi Brown, UA College of Public Health Maggie Messerschmidt, The Nature Conservancy Matt Roach, AZ Department of Health Services	
3:45 – 5:00 75 min  Theme D & E Breakout: Built Environments and Public Health/Human Wellbeing - Opportunities for Collaboration and Capacity Building  5 Breakout Groups (see color on nametag)  Black – \$107 Red – \$215 Green – \$120A Yellow – \$120B Blue – \$225		*Moderated by Gregg Garfin, UA/SW CASC	
75 min  Theme D & E Breakout: Built Environments and Public Health/Human Well- being - Opportunities for Collaboration and Capacity Building 5 Breakout Groups (see color on nametag)  Black - \$107 Red - \$215 Green - \$120A Yellow - \$120B Blue - \$225	3:35 – 3:45	Move to Breakout Rooms	
75 min  being - Opportunities for Collaboration and Capacity Building  5 Breakout Groups (see color on nametag)  Red – S215  Green – S120A  Yellow – S120B  Blue – S225		TI DOED I ODINE I DELL'ILLIAN	Diagle CLO7
5 Breakout Groups (see color on nametag) Yellow – S120B Blue – S225	75 min	being - Opportunities for Collaboration and Capacity Building	Red – S215
5:00 ADJOURN for the day and dinner on your own		5 Breakout Groups (see color on nametag)	Yellow – S120B
	5:00	ADJOURN for the day and dinner on your own	

# Wednesday, October 31

7:30	Continental breakfast available	S107
30 min		
8:00 – 8:05	Welcome Back, Overview of the Day	S107
5 min	Tahnee Robertson, SDR	
8:05 – 8:50	Theme D & E Breakout Report-back	S107
45 min	*Moderated by Ladd Keith	
8:50 – 9:05	Session 2 Synthesis	S107
15 min	Amber Pairis, UCSD Tamara Wall, DRI	
Session 3: Lo	ooking Forward - Building an Assessment and Adaptation Network in the S	Southwest
9:05 – 10:05	Panel: Learn from Other Networks	S107
60 min	Considerations in building an adaptation/assessment network, potential short and longer-term action items. How to scale up our collective capacity?	
	Benét Duncan, Western Water Assessment Beth Gibbons, American Society of Adaptation Professionals Richard Moss, Columbia University Missy Stults, City of Ann Arbor	
	*Moderated by Kathy Jacobs, CCASS	
10:05 - 10:20	Panel Synthesis in the Context of the Southwest	S107
15 min	Amber Pairis, UCSD Tamara Wall, DRI	
10:20 – 10:40 20 min	COMPLETE FEEDBACK FORM	S107
10:40 - 11:40	Facilitated Discussion: Moving Adaptation & Assessment Forward in the	S107
60 min	Southwest	
	Kathy Jacobs, CCASS Tahnee Robertson, SDR Carolyn Enquist, SW CASC	
11:40 - 12:00	Closing Remarks	S107
20 min	Carolyn Enquist, SW CASC	
12:00	ADJOURN	S107
	Box lunches available	
	Completed feedback form needed for lunch and raffle	